Historie

Plantage Peperpot is één van de oudste plantages van Suriname. Een plek die geschiedenis uitademt en waar de natuur van dichtbij te bewonderen is. Een perfecte uitvalsbasis om het mooie Suriname te ontdekken.

Het verleden is hier nog aanwezig.

De plantage kent een lange geschiedenis die zichtbaar wordt door de aanwezigheid van oude plantagegebouwen rondom het hotel. Vanaf het hotel kunnen bezoekers wandelen of fietsen door en rondom het natuurpark. Ook is het mogelijk om vanaf het hotel met een kano door het natuurpark te varen.

Een Engelse planter was rondom 1655 als eerste op de Peperpot Plantage en begon een suikerrietplantage. In 1696 kwam Simon van Halewijn vanuit Nederland naar Suriname. Vlak daarna is Plantage Peperpot gesticht. In het Sranan Tongo heet de plantage “pepre patoe”.

Er werd begonnen met de teelt van tabak. In 1702 stapte men al snel over op cacao en omstreeks 1720 op koffie. Tot 1998 is de fabriek nog in productie gebleven. Er zijn nog een aantal gebouwen bewaard gebleven waaronder:

  • De voormalige directeurswoning. Hierin zijn 2 suites, 1 standaard kamer en restaurant en bar gesitueerd.
  • De voormalige officierswoning. Woonhuis van voormalige opzichter Plantage Peperpot.
  • De droogschuur naast voormalige directeurswoning.
  • De koffiefabriek. De enige koffie en cacaofabriek die in Suriname aanwezig is.

Einde van productie van cacao en koffie.

Na de plantage periode, de afschaffing van de slavernij, contractarbeid en samenvoeging van plantages in Commewijne, werd in mei 1974 Peperpot verkocht aan de Regering van Suriname. Door de jaren heen kwam er door een aantal factoren een afname van de productie. Dit resulteerde uiteindelijk tot de definitieve sluiting van de koffiefabriek op de Peperpot Plantage. Het neveneffect was dat er een secundair bos ontstond en dit bos is nu het Peperpot Natuurpark.

Door de Surinaamse Cultuurmaatschappij wordt toegezien op onderhoud en beheer van de plantage. Samen met het WNF wordt 700 Ha beschermd als natuurgebied. Op de plantage vindt geen landbouw meer plaats en het gebied wordt grotendeels overgelaten aan de wetten van de natuur.

De natuur in de achtertuin.

In het Peperpot Natuur Park kunt u wandelen, fietsen, kanoën en vogels bekijken. In oktober 2015 opende het “Discovery centrum” waar de geschiedenis van de plantage aan de hand van historisch beeldmateriaal wordt getoond.

In 2010 zijn het oorspronkelijke plantagehuis en omliggende panden in particuliere handen gekomen. Sinds 2018 zijn er commerciële activiteiten zoals het hotel en restaurant rondom de Peperpot Plantage ontwikkeld.

De ultieme Suriname beleving begint en eindigt bij Boutique Hotel Peperpot

Bekijk beschikbaarheid